Articles
·
2020
2.3.21

Maria Wedel Søe og Jens Bertelsen: Kære overborgmester,

Du har sikkert set flotte CO2-beregninger for nye, certificerede “bæredygtige” bygninger. Men det vil tage hundreder af år at indhente eksisterende bygningers bæredygtighed

Vi ved alle, at vores gamle by er fuld af kulturarv. Smukke bygninger, der har stået i mange hundrede år. Ved du også, at kulturarv er bæredygtigt? Det ved vi, der arbejder med at restaurere, bevare, vedligeholde og passe på. Når man bevarer kulturarven bevarer man samtidig den allerede forbrugte energi til materialer, transport og selve opførelsen. Forbruget ved ombygning og vedligehold er minimalt.

Lad dig ikke rive med

Du har sikkert set flotte CO2-beregninger for nye, certificerede “bæredygtige” bygninger. Men det vil tage hundreder af år at indhente eksisterende bygningers bæredygtighed. Når nogle river ned for at bygge en ny ”bæredygtig bygning”, smider vi forbrugt energi ud og erstatter den med nyt energiforbrug. Derfor bør CO2-beregninger også indeholde den energi, der rives ned og smides ud. Er det nye så stadig bæredygtigt?

Stil krav til arkitektonisk værdi

Ved du, at når der bygges nyt i høj arkitektonisk kvalitet, skaber det grundlaget for at vedligeholde og bevare for eftertiden. Gode bygninger står i mange år og bliver brugt på nye måder og til nye formål. Den arkitektoniske kvalitet bør også være en del af beregningen af bæredygtighed. For når bygninger opføres uden høj arkitektonisk kvalitet, bliver de hurtigt revet ned igen. Jo grimmere tingene er, jo hurtigere bliver de revet ned.

Derfor dejligst

Du ved jo, at en af grundene til, at København er populær for danskerne og hele verden, er skønheden. Fyldt med forskelligheder, historie og kvalitet. Du ved jo godt, at vi bliver flere og skal bo på mindre plads. Ved du også, at det gør den ældre boligmasse ideel at renovere? Mindre enheder til enhver pengepung. Nænsom indvendig modernisering gør ældre etagebyggerier attraktive igen, både for sygeplejersken, skolelæreren og den studerende.

Tænk, før du handler

Hvis du gerne vil gøre noget godt for byen (det tror vi, du vil) og for miljøet (det ved vi, du vil), er det mest overraskende og modige, du kan gøre, at bevare og genbruge bygninger. Mange tror, at visioner absolut skal være noget radikalt og noget nyt. “Nyt” var måske en dagsorden for det gamle industrisamfund. Nutidens samfund, hvor planeten og byens beboere skal ånde og leve, kræver noget andet. Lad de gamle bygninger være en aktiv del af en ny strategi.

De bedste hilsener

Maria Wedel Søe og Jens Bertelsen, arkitekter