Byg mindre - bevar mere
København er heldigvis ambitiøs i forhold til at reducere byens CO2-udledning og bliver verdens første CO2-neutrale hovedstad. Men det spiller dårligt sammen med den massive byggeaktivitet i kommunen, hvor meget af det, der bygges tilmed er af en lav og ikke holdbar kvalitet og uden, at der er tænkt bæredygtighed i nævneværdig grad.
På verdensplan står byggeriet og brugen af bygninger for cirka 40 procent af den samlede CO2-udledning. Halvdelen kommer fra materialefremstilling, byggeprocesser og vedligeholdelse. Derfor skal vi arbejde på at bevare det, vi har, og bygge mindre – meget mindre. Og kun bygge huse, der kan stå længe – meget længe.
Lær af de historiske huse
Københavns Kommune har mange enestående historiske huse. Vi kan lære meget af disse huse, der har stået i flere hundrede år og stadig står. Ikke som nye og fejlfrie bygninger, men med den patinering og ufuldkommenhed, der der kommer af materialer, der reagerer på tidens tand og skiftende tiders arbejde med at holde dem.
Bæredygtighed handler bl.a. om at vedligeholde fremfor at udskifte. Her har Københavns Kommune en enestående mulighed for at for at hjælpe med fx at sørge for, at man ikke smider millioner af gode, smukke vinduer på lossepladsen for at udskifte med nye plasticvinduer, der skal udskiftes igen om 30 år.
Sæt pris på renovering fremfor nybyggeri
At bygge langtidsholdbart og reducere nybyggeri kræver, at man som bygherre, husejer eller håndværker ikke ser det som et selvstændigt mål at slippe for at passe en bygning. Det, der ikke skal vedligeholdes, kan som regel ikke vedligeholdes – fx meget af den pladebeklædning, vi sætter udenpå byggeri i dag. Desværre er vi ofte ligeglade med, at det skal udskiftes. Det er den næste ejers problem.
At tage den bæredygtige vej, kræver at vi slipper vores evige jagt på og hyldest af alt nyt, og sætter pris på istandsættelse og gode materialer. En af de mange gode bivirkninger ved dette er masser af nye, bæredygtige jobs, både for håndværkere, rådgivere og producenter indenfor transformation, renovering og istandsættelse. Attraktive lokale arbejdspladser, der kun vanskeligt kan udflyttes.
Med venlig hilsen
Johan Hage, projektleder i Historiske Huse og Bygningskultur Danmark