København er København, og netop derfor er København allerede en af verdens bedste og mest bæredygtige byer. Så skal vi ikke fortsætte med at udvikle København, så den forbliver København?
CO2-reduktion gennem transformation og omsorg
Siden grundlæggelsen 1 1167 og frem til nu har byens huse tilpasset sig vores klima, kultur, økonomi og politiske udvikling. Byen er formet over lang tid, skridt for skridt og tilpasset og fornyet over tid til det København vi kender i dag. En by med sjæl og historiske lag. Det i sig selv er en enorm bæredygtig kvalitet. Lad os lære noget af det!
København er på den måde en by med sin egen iboende styrke, hvori vi også tror på, at løsningen til den CO2-neutrale by ligger. Vi skal derfor ikke forsøge at finde den store "en gang for alle"-løsning, men forbedre det vi har ved at transformere og fortætte det København, som er. Så de områder, den natur vi allerede har tilegnet os for at bygge byen, får tilført mere værdi og kvalitet, i et fælles København, for os alle.
Det ser vi som vores rolle: at tegne smukke bygninger og byrum med omsorg for verden, hvor vi oplever at høre til, og genkender os selv i tiden og byen. For det er først der, at vi begynder at tage vare på det som er fælles, det der ikke kun vedkommer "mig". Hvilket er forudsætningen for, at vi i fællesskab kan bo i og skabe en CO2-neutral hovedstad.
Mod en ny CO2-neutral velfærdsguldalder
Vi håber, at du kan se meningen i dette, og at det er her i Københavns DNA, at den bæredygtige by skal vokse frem. Som en CO2-neutral by formet af kærlighed for den enkelte og for fællesskabet. En by hvor arkitektur drager omsorg for den enkelte og hver enkelt omvendt drager omsorg for byen. Det er selvfølgelig ikke noget vi arkitekter kan gøre alene. Det kræver visionære politikere, der har en nysgerrighed og forståelse for vigtigheden af, at de huse der danner rammer omkring vores hverdag er af høj kvalitet.
Der skal skabes et fundament, hvor kvalitet i arkitektur og byggeri (igen) er forudsætningen for det gode samfund. Hvor byen ikke er et redskab for markedet, men markedet er byens tjener. Derfor må vi fastholde, at et bæredygtigt og CO2-neutralt København ligger i en videreførelse af velfærdssamfundets arkitektur, hvor de huse vi bygger er tegnet med hensyn til det sociale, det demokratiske og klimaet.
Løsningen ligger i de mange små, ikke de store få
Når byens fremtid udvikles af store, måske udenlandske, aktører, der alene aflæser kvalitet på den økonomiske bundlinje, skabes der en uhensigtsmæssig distance mellem bygherre, arkitektur og brugere. Dette fremmer ikke visionen om et bæredygtigt København, tværtimod.
Vi mener derfor, at der politisk skal tages vare på de mange mindre og stedsligt forankrede aktører. Dem der er afhængige af og indlejret i byens dynamiske organisme, hvor et gensidigt afhængighedsforhold skaber respekt, ikke kun mellem parterne, men særligt også overfor København.
Vi oplever blandt vores bygherrer, at dem der faktisk har en reel andel og nærhed til det der bygges, det være sig beboerne i det almene, lokale investorer eller private, har en meget større villighed til at gå nye veje og betale for en kvalitet. For de oplever det i hverdagen, når arkitekturen giver bedre og holdbare løsninger. Løsninger der også på den lange bane vil sikre en bæredygtig by, hvor der er en overensstemmelse mellem menneske, ressourcer og det liv, vi har på planeten i København.