This is the complete archive of events, from 2021 and onwards, hosted by CAFx or it's partners.
Musikledsaget collage af gennemkomponerede klip fra alle tænkelige afkroge af Jorden, der viser dens skønhed og dens hæslighed i kontraster, der gør ord overflødige.
Filmen er Ron Fricke’s første og ses som opfølgeren på Godfrey Reggios lignende non-verbale klassiker Koyaanisqatsi, som Fricke var fotograf på. Filmen er filmet over 14 måneder på 152 lokationer fordelt over 24 lande på 6 kontinenter og viser gennem en collage af smukt komponerede billeder jordklodens tilstand på godt og ondt. I 2013 kom Fricke med opfølgeren Samsara, der viser en endnu mørkere udgave af jordens tilstand.
Ron Fricke, 1992 / ingen dialog / 115 min. med introduktion
Om Liam Young – “Manden, der designer vores fremtid”
Traditionen tro inviterer festivalen årligt en udvalgt gæst til at tilrettelægge et filmprogram af særlig betydning for personens liv og praksis. I år er stafetten gået til arkitekt og filminstruktør Liam Young, der arbejder i krydsfeltet mellem design, fiktion og fremtid. Han er medgrundlægger af ‘Tomorrow’s Thoughts Today’, en tænketank for urbane fremtider, der undersøger de lokale og globale implikationer ved nye teknologier og det endnu ukendte.
BBC har beskrevet Liam Young som “manden, der designer vores fremtid”, og hans visionære film og spekulative verdener er både ekstraordinære billeder af morgendagens tilstande og presserende undersøgelser af de enorme klima- og miljørelaterede spørgsmål, vi står over for i dag. Hans arbejde har bl.a. resulteret i filmen Planet City, som Liam Young viser og præsenterer på årets festival. Hans arbejder er repræsenteret i samlinger på MoMA, the Met, the Victoria and Albert Museum m.fl., og han har haft gæsteprofessorater på bl.a. Princeton University, MIT og Cambridge.
Udover hans egen film Planet City viser vi også filmene Baraka, Nausicaä og Arrival - alle udvalgt og præsenteret af Liam Young.
Tidligere gæstekuratorer på festivalen tæller folk som Bjarke Ingels x Martin de Thurah, Dorte Mandrup, Tatiana Bilbao, Niels Bjørn, Dan Stubbergaard x Henrik Vibskov, Anupama Kundoo.
Liam Young-program i Cinemateket:
9/10-2021
- Kl. 15.00 Planet City
- Kl. 19.00 Baraka
10/10-2021
Kl. 16.30 Nausicaä of the Valley of the Wind
Kl. 21.45 Arrival
Filmen skabte en revolution, da den kom ud takket være billedet af den nøgne Isabella med en sort kat på ryggen - stadig en af de mest ikoniske scener i den jugoslaviske filmhistorie.
Gennem fortællingen om kærlighed og bedrag mellem en telefondame og et postbud blander filmen politisk forkyndelse med fri kærlighed til en skarp samfundskritik af det kommunistiske styre på den tid, hvor retten til frit at leve, elske og praktisere kunst blev forbudt og indskrænket af magthaverne.
Dušan Makavejev, 1967 / serbo-kroatisk m. eng. tekst / 79 min.
Den serbiske ambassade inviterer på et glas serbisk vin inden visningen, i Asta Bar.
Om Black Wave Yugoslav Cinema:
Stift bekendtskab med en eksperimenterende filmbevægelse, der ønskede at øge friheden for det kunstneriske udtryk og transformere det cinematiske sprog, og som endte med at ændre en hel kultur.
Festivalen har fået en unik mulighed for at vise et udvalg af de revolutionære kunstneriske film, der opstod som et modsvar til den socialistiske realisme i 60ernes Jugoslavien. Filmbevægelsen går under den samlede betegnelse Black Wave Yugoslav Cinema og er kendetegnet ved en eksperimentel tilgang til det audiovisuelle sprog, sort humor, og en kritisk undersøgelse af det daværende jugoslaviske samfund. Filmene fra denne tradition fik international opmærksomhed og fremkaldte i sin tid stærke kontroverser i Jugoslavien.
Programmet er tilrettelagt af den kroatiske arkitekt Nina Bacun, der med udgangspunkt i Black Wave Yugoslav Cinema har forsket i, hvordan fortællinger om rum i film er relateret til (gen)præsentationer og nærlæsning af arkitektur og landskaber, hvad enten de er virkelige eller kunstige. Hun vil præsentere filmene og deres historiske kontekst.
Præsenteres i samarbejde med den serbiske ambassade: visningen vil blive introduceret af abassadøren i Republikken Serbien i Danmark.
Black Wave Yugoslav Cinema program i Cinemateket:
9/10-2021
- Kl. 16.15 Man is Not a Bird
- Kl. 18.30 Love Affair, or The Case of the Missing Switcboard Operator
- Kl. 20.45 I Even Met Happy Gypsies
Kom tættere på bias i byrummet gennem en lydmontage af personlige beretninger, kunstneriske bearbejdninger og professionelle erfaringer, der kredser omkring urbanitet og frihed og lader dig se byen med andre øjne.
Audiowalk og diskussion
Hvordan kan det at lytte til fortællinger med feministiske perspektiver på byrummet gøre det lettere at revurdere vores egne kroppe i et rum? Under en gåtur guidet af binaurale lydoptagelser vil lytterne møde en række personlige historier om det offentlige rum, der overskrider geografiske og sproglige grænser. Denne audiowalk er et løbende forsøg på at indfange de mange subjektive oplevelser og forskellige grader af tilgængelighed i byrummet – og at demonstrere dem på en legemliggjort måde. Den indsamler perspektiver, som ofte er usynlige, uhørlige og slet ikke er blevet taget i betragtning i byplanlægningen. Medbring venligst en smartphone og hovedtelefoner.
fem_arc er et Berlin-baseret kollektiv af arkitekter, der arbejder på projekter ud fra en intersektionel vinkel. Siden 2018 har de kritisk undersøgt magtstrukturer i rummet og krydsfeltet mellem individuelle erfaringer med diskrimination på grund af køn, race, økonomisk status, fysiske evner, queerness, religion og andre. Gennem formater som foredrag, workshops, en podcast-serie og lydvandringer sætter de spørgsmålstegn ved normer og standarder i vores felt og udbreder rumlige strategier, der bidrager til at skabe ikke-diskriminerende rum.
Mødested: Folkehuset Absalon
Sønder Blvd. 73, 1720 København
Arrangementet er gratis, blot mød op.
‘Tingbjerg Findes’ er en udstilling af kunst- og arkitekturprojekter i Tingbjerg med forskellige tilgange til at bygge by, der sætter byudviklingen i Tingbjerg i perspektiv.
Helhedsplanen for Tingbjerg bliver, ifølge forskere og boligselskaber, en skabelon for, hvordan den demokratisk besluttede omdannelse af den almene sektor vil tage form over det næste årti. Udstillingen stiller imidlertid spørgsmål ved graden af demokrati i byplanlægningsprocessen.
‘Tingbjerg Findes’ er en udstilling af kunst- og arkitekturprojekter skabt af lokale fællesskaber i Tingbjerg, som finder alternative tilgange til at bygge by. Udstillingen åbnes med oplæsninger af udvalgte høringssvar til helhedsplanen, der giver indblik i områdets eksisterende kvaliteter over for konsekvenserne af helhedsplanen. Udstillingen tilbyder et håndgribeligt udgangspunkt for at mødes om at debattere den almene sektors fremtid.
Udstillingen er gratis, blot mød op.
Bemærk at der efter udstillingen kl. 15.00-17.00 er debatarrangementet 'Kampen om kvadratmeterne' i samarbejde med Distortion.
Udstillingen åbnes med en fernisering lørdag kl. 12-13.30, hvor høringssvar til udviklingsplanen for Tingbjerg oplæses af deres forfattere, og samtlige af udstillingens projekter præsenteres af beboere og øvrige projektmagere. Søndagens tre debatter er kl 10-11.30, 12-13.30 og 14-15.30.
Find mere information omkring arrangementerne her:
lørdag 9/10-2021
- Kl. 12.00 - 14.00 Udstillingsåbning: Tingbjerg Findes
søndag 10/10-2021
- Kl. 10.00 - 15.30 Udstilling: Tingbjerg Findes
- Kl. 10.00 - 11.30 Debat: Alment under pres
- Kl. 12.00 - 13.30 Debat: Fra boligpolitik til praksis
- Kl. 14.00 - 15.30 Debat: En almen alliance
Tak til Vesterbro Lokaludvalg og Statens Kunstfond for støtte
I anledningen af den nye arkitektskoles åbning på Exners Plads 7 har vi allieret os med Arkitektskolen Aarhus om at kuratere en serie af filmvisninger under skolens åbent hus arrangement lørdag den 9. oktober 2021 i tidsrummet 11.00-18.00. Visningerne finder sted i Didakteket, og alle arrangementerne er gratis, bare mød op.
ELEPHANT IN THE ROOM
Design Earth | 2021 | 6 min. | engelsk
I samarbejde med den nye arkitektskole kickstarter vi lørdagens åbenthus arrangement med en række filmvisninger. Første film på programmet er kortfilmen ‘Elephant in the Room’ af Design Earth, en økofeministisk fabel om klimakrisen, fortalt i rytmiske vers af Donna Haraway. Filmen adresserer elefanten i rummet - klimakrisen - ved at fortælle historien om en elefant, der tager handling.
Design Earth
Design Earth is led by Rania Ghosn (Lebanon, b. 1977) and El Hadi Jazairy (Algeria, b.1970) and based in Cambridge, MA and Ann Arbor, MI. The design research practice engages the speculative architectural project as medium for making visible and public the geographies of the climate crisis. Their work has been featured in numerous exhibitions, including commissions for Biennale Architettura (Main Exhibition, 2021; US Pavilion, 2018; Kuwait Pavilion, 2016), Seoul Biennale of Architecture and Urbanism (2017), Oslo Architecture Triennale (2016); and shows at La Triennale Di Milano, San Francisco Museum of Modern Art; Matadero Madrid; Sursock Museum, Beirut; Times Museum, Guangzhou, and the New York Museum of Modern Art. The work of DESIGN EARTH is recognized by the NY Architectural League, Boghossian Foundation and Graham Foundation, amongst other honors. They are authors of Geographies of Trash (2015), Geostories: Another Architecture for the Environment (2nd. edition 2020; 2018)and The Planet After Geoengineering (2021).
PLANET CITY
Liam Young | 2020 | 15 min. | engelsk
Liam Youngs svar på klimakrisen gennem performativ science fiction fortællinger
Efter århundreders kolonisering, globalisering og uendelig økonomisk ekstraktion har vi ændret på verden på en skala fra de mindste levende celler til de tektoniske plader. I denne film og historiefortællings-performance med Liam Young tager vi på en science fiction safari gennem 'Planet City' - en imaginær by for hele jordens befolkning på 10 milliarder mennesker, hvor resten af jordkloden er overladt til naturens egen gang. I stærk kontrast til nationalstaternes konsekvente fiasko i forsøgene på at handle på en meningsfuld måde mod klimaændringer kommer ‘Planet City’ ud af en global borger konsensus, baseret på et frivilligt og multi-generationelt tilbagetog fra vores store netværk af byer og indviklede forsyningskæder til en hyper-tæt metropol.
Liam Young – “Manden, der designer vores fremtid”
Traditionen tro inviterer festivalen årligt en udvalgt gæst til at tilrettelægge et filmprogram af særlig betydning for personens liv og praksis. I år er stafetten gået til arkitekt og filminstruktør Liam Young, der arbejder i krydsfeltet mellem design, fiktion og fremtid. Han er medgrundlægger af ‘Tomorrow’s Thoughts Today’, en tænketank for urbane fremtider, der undersøger de lokale og globale implikationer ved nye teknologier og det endnu ukendte.
BBC har beskrevet Liam Young som “manden, der designer vores fremtid”, og hans visionære film og spekulative verdener er både ekstraordinære billeder af morgendagens tilstande og presserende undersøgelser af de enorme klima- og miljørelaterede spørgsmål, vi står over for i dag. Hans arbejde har bl.a. resulteret i filmen Planet City, som Liam Young viser og præsenterer på årets festival. Hans arbejder er repræsenteret i samlinger på MoMA, the Met, the Victoria and Albert Museum m.fl., og han har haft gæsteprofessorater på bl.a. Princeton University, MIT og Cambridge.
Udover hans egen film ‘Planet City’ viser vi også filmene ‘Baraka’, ‘Nausicaä’ og ‘Arrival’ - alle udvalgt af Liam Young. Tidligere gæstekuratorer på festivalen tæller folk som Bjarke Ingels x Martin de Thurah, Dorte Mandrup, Tatiana Bilbao, Niels Bjørn, Dan Stubbergaard x Henrik Vibskov, Anupama Kundoo.
AAFxAARCH PROGRAM 9/10-2021
- kl. 12.00 - 13.10 Elephant in the Room + Planet City
- kl. 13.15 - 14.50 Panelstory or Birth of a Community
- kl. 15.00 - 17.00 The Unknown Craftsman - Film + Foredrag
Sydhavnerne som folkefærd har en lang tradition for at skabe deres egne universer med plads til forskellighed. Tag med på en overraskende og anderledes byvandring i et, for nogen, hemmeligt hjørne af København.
De sidste 100 år har Sydhavnen været kendt for sin evne til at lade mangfoldigheden blomstre, men den hastige gentrificering er nu også nået til 2450, hvilket rejser en række spørgsmål: Skal vi lave særlige vilkår for at sikre de særlige miljøer, eller skal de skæve typer flytte længere ud på landet? Arkitekt, aktivist og selvbygger Rikke Rohr viser rundt i de finurlige hjørner af Sydhavnen, som måske er væk om blot få år.
Vi går fra Kulturhuset Karens Minde gennem selvbyggerhusene i Haveforeningen Frederikshøj til Ritts billige boliger og videre gennem Tippens vilde natur med udsigt til Sydhavnens sidste ægte klondyke-område. Vi ender på det nyligt affredede naturområde ”Stejlepladsen” ved Fiskerhavnen – det sidste autentiske havnemiljø i København.
Venligst støttet af Kgs. Enghave Lokaludvalg.
Inspireret af instruktørens skræmmende og spændende oplevelser fra Philadelphia er David Lynchs første spillefilm en uforglemmelig vision om en industriby i tilbagegang.
Det er fortællingen om en ængstelig mand, der navigerer i byens ødemarker fyldt med murbrokker, rør og forladte fabrikker. Det er også fortællingen om en hjemlig arkitektur, hvor bekvemmelighederne og begrænsningerne af et enkelt byrum får én til at mindes Kafkas mareridt og Keatons komedie. Lynch selv hævdede, at Eraserhead "er den rigtige Philadelphia fortælling".
David Lynch, 1977 / engelsk / 35 mm / 89 min.
Om David Lynch Filmene:
Vi har inviteret kurator og Lynch-eksperten, Dr. Richard Martin til at udvælge og præsentere tre film under festivalen. I 2009 organiserede han symposiet ‘Mapping the Lost Highway: New Perspectives on David Lynch’ på Tate Modern og udgav i 2014 bogen ‘The Architecture of David Lynch’ (Bloomsbury). Glæd jer derfor til at få et nyt perspektiv på David Lynch og nyd at se hans film på 35mm, venligst udlånt af de danske filmarkiver.
David Lynch program:
Film i Cinemateket
8/10-2021
- Kl. 19.15 Eraserhead
- Kl. 21.30 Mulholland Drive
9/10-2021
- Kl. 21.30 Lost Highway
Nikolai Kunsthal
- Uendeligt dyb David Lynch middag
4/9-2021 - 16/1-2022
- Udstilling: Infinite Deep
Klimaforandringerne kommer til at forandre fremtidens kystlandskaber. Hvordan skal vi tilpasse de danske kyster til stigende havvand og hyppigere stormfloder?
Forskning og erfaringer peger på, at vi bør arbejde med naturen i stedet for kun at anvende byggede løsninger. Denne eftermiddag vil forskere fra KU og DTU, som alle undersøger løsninger på fremtidens kystbeskyttelse give et indblik i, hvor de er med deres forskning.
Arkitekt Anna Aslaug Lund vil præsentere både historiske og internationale eksempler på landskabsbaseret kystbeskyttelse og Dragør Kommune vil præsentere deres arbejde med en vision, der integrerer kystbeskyttelse og ny natur. Borgmesteren vil sammen med forskerne bl.a. diskutere hvordan vi fremover kan omdanne vores kyster, og hvordan vi afvejer beskyttelse af kulturlandskaber med resiliens og de forandringer, som stigende havvand medfører.
I panelet er adjunkt på KU med speciale i kystbeskyttelse Anna Aslaug Lund, professorer fra hhv. DTU og KU, Karsten Arnbjerg-Nielsen og Gertrud Jørgensen samt Dragør Kommunes borgmester Helle Barth samt Direktør i Dragør Kommune, Mads Leth-Petersen. Modereret af Sofie Stilling.
Tak til Vesterbro Lokaludvalg for støtte.
Gennem en udforskning af semiotiske processer afklæder den danske kunstner Nina Beier implicitte økonomiske og mellemmenneskelige magtstrukturer i sine fundne genstande og fagter.
Til Copenhagen Architecture Festival præsenterer Beier sit værk ‘Drama': en performance, der minder om den gamle praksis med “sørgekoner”, hvor skuespillere forsøger at producere tårer og få dem til at lande i deres drikkevarer. Situationen vibrerer i krydsfeltet mellem virkelighed og efterligning, når skuespillerne bruger forskellige teknikker, der ofte trækker på deres egne gennemlevede sorger for at få tårer i øjnene. Når deres indsats lykkes, mødes falske og sande følelser i en dråbe. Hos publikum opstår der en konflikt om at følge eller modstå sit umiddelbare instinkt til at gribe ind og trøste - i et sted mellem fremmedgørelse og empatisk indlevelse.
PERFORMANCEPROGRAM
Kom med til tre forskellige performances under Copenhagen Architecture Festival på Thorvaldsen's Museum:
Den 8. oktober, når kunstner Nina Beier præsenterer sin performance 'Drama' på museet, og kunstner Bob Kil præsenterer sin performance Chameleon: et ikke-rave rave i Thorvaldsens indre gård, hvor Thorvaldsen selv ligger begravet.
Den 13. oktober, når vi inviterer på arkitektonisk koncert-vandring med percussionist Ying-Hsueh Chen.
I år har festivalen flere forskellige begivenheder på Thorvaldsens Museum, Bindesbølls ikoniske byggeri, der danner ramme for Bertel Thorvaldsens skulpturer og private samlinger. De inviterede kunstneres værker forholder sig på forskellige måder til årets tema ‘Omsorgens Landskaber’.
Arrangementerne er gratis, når museumsentréen er betalt på 90 kr.
Tak til Ny Carlsberg Fondet for støtte til programmet på Thorvaldens Museum.
Thorvaldsens Museum program:
8/10-2021
Kl. 15.30 Nina Beier: Drama
Kl. 16.00 Bob Kil: Chameleon
10/10-2021
Kl. 14.00 Åben By: Litterær salon om frirum i København
13/10-2021
Kl. 16.00 Ying-Hsueh Chen: En arkitektonisk koncert-vandring
Den kreative proces er kompleks, vanskelig og personlig. I disse fire portrætfilm kommer vi tæt på vidt forskellige tilgange til at skabe rum og arkitektur.
Æstetik, funktionalitet, bæredygtighed, brugerinddragelse, repræsentation - der er et væld af udgangspunkter for skabelsen af rum.
Om arkitekt Sarah Wigglesworth: What does it take to make a building?
Et indsigtsfuldt portræt af arkitekten Sarah Wigglesworth, der i samtale med BBCs arkitekturformidler Piers Taylor reflekterer over sit liv som arkitekt gennem 25 år. Wigglesworth er kendt for sit klimatisk bæredygtige byggeri, sin inddragelse af brugerne, når hun designer, og hun er samtidig en stærk stemme i diskussionen om uligheden mellem kønnene i arkitektfaget.
Jim Stephenson, 2021/ engelsk / 27 min.
Portræt af en David Chipperfield bygning i Seoul: Landing
En fotograf beslutter sig for at indfange et af Chipperfields byggerier i Seoul en sidste gang inden, at projektet overleveres. Han undersøger den i detaljen i samtale med 26 involverede arkitekter og ingeniører og rammes undervejs af det konfliktfyldte forhold mellem motiv og repræsentation. Filmen er fortalt af David Chipperfield.
Shirin Sabahi, 2018 / engelsk / 21 min.
Haunted Houses - i sporet af Eileen Gray og Adolf Loos
Instruktøren undersøger myterne og fortællingerne om Eileen Gray’s ikoniske hus E1027 (bygget 1926-29) og Adolf Loos’ hus Villa Müller (bygget 1927-30) og skaber nye forbindelser mellem dem.
Emelie Carlén, 2021 / engelsk / 13 min.
Tilbage til fremtiden: Oslavia - The Cave of the Past Future
Filmparret Békà & Lemoine er tilbage, nu med et portræt af den futuristiske maler Giacomo Balla’s hus på Via Oslavia i Rom, hvor han boede i 30 år af sit liv. Huset har stået urørt siden Balla’s død i 1958, og Békà & Lemoine besøger stedet som opdagelsesrejsende arkæologer på en rejse tilbage til fremtiden.
Ila Bêka & Louise Lemoine, 2021 / ingen dialog / 17 min.
Vi viser filmen i samarbejde med - og er støttet af - l’Institut Français.
De fire film introduceres samlet af arkitekturhistoriker Martin Søberg.
Vi inviterer til foredrag på KBH Museum om omsorg og velfærdsarkitektur på Plejecenteret Ringbo, der i 1960’erne var et nybrud indenfor pleje i det byggede miljø.
Bag høje træer, forskudt i det bakkede terræn i det centrale Bagsværd ligger en cirkelformet bygning med det passende navn Ringbo, tegnet af Hans Chr. Hansen fra stadsarkitekten i Københavns tegnestue. I 1963, hvor opfattelsen af syge var under forandring, blev den opført i tidens moderne materialer og efter tidens idealer om antiautoritære institutionsbygninger. Ringbo kunne huse 280 ældre psykiatriske patienter og er et eksempel på tidens mest moderne velfærdsarkitektur.
Etnolog og museumsinspektør Stefanie Høy Brink vil fortælle historien om Ringbo og sætte plejecentret i både et kulturhistorisk og arkitekturhistorisk perspektiv.
I samarbejde med KBH Museum. Billetten giver også adgang til museet, som er aktuel med udstillingen ‘Byen på tegnebordet’.
Kom og vær med, når vi inviterer indenfor i NORRØNs nye lokaler i en tidligere tekstilfabrik til en udstilling om Grønland og tegnestuens projekter på den omdiskuterede arktiske kampplads.
I lyset af de problemstillinger, der aktuelt kendetegner udviklingen af Grønland som turismedestination, sætter NORRØN under CAFx2021 skarpt fokus på det nye arktiske kapitel. Det sker gennem en kunstnerisk og arkitektonisk artikulering af – og en samfundsmæssig stillingtagen til – hvad det nye kapitel skal indeholde, og hvordan det skal rundes af, ikke mindst i fysisk forstand. Under overskriften “A New Arctic Chapter” slår NORRØN dørene op til deres tegnestue på Tagensvej med en udstilling, der tager afsæt i tre aktuelle projekter i Grønland. I centrum af hvert af de tre projekter er den grønlandske sten, der udvindes lokalt og bearbejdes på forskellig vis i hvert projekt. Stenen er fortolket i tre store afstøbninger i 1:50.
FINDE VEJEN
Tagensvej 85F 2. Sal ligger på en stikvej på Tagensvej
Sidste dør på højre hånd.
Vi håber at i kan finde os.
Arrangementet er gratis, mød blot op.
In order to change how we design and construct our built environment, we need to understand the impact of our decisions beyond the spreadsheet. This applies to how, where and with what we make our buildings.
How can we design and construct responsibly where climatic and social practices are the building blocks? What are the infrastructures and scalable models we need in order to achieve these changes, and how can we learn from the bottom up? How might we also challenge and make visible the standards increasingly narrated by corporate marketing spin and greenwashing? To broaden our perspectives, this event will attempt to discuss across sectors. It will begin with inputs on larger infrastructures, then zoom in on how the building industries in different countries are attempting to achieve change, and lastly we will zoom further into a dialogue across scales and sectors to get closer to existing and new models for change.
The panel includes Joseph Grima, architect, critic, curator and editor as well as creative director of Design Academy Eindhoven and co-founder of Space Caviar; Alice Haugh, architect, lecturer, strategic design manager at Space & Matter and partner in the urban think tank ‘In Between-Economies’; Balder Johansen, general manager of the construction company LOGIK & CO., sustainable and cultural entrepreneur; Frederik Noltenius Busck, co-founder and director of CPH Village. Svend Hvass, architect and researcher in the field of Japanese and Danish building traditions. Moderated by Christine Bjerke.
Tak til Vesterbro Lokaludvalg for støtte.
Se resultatet af en samtale, der siden 2017 har åbnet op for både indre og ydre landskaber, og som derudover er blevet en fascinerende fortælling om arkitekturens væsen og vilkår i dag.
Hun har en særlig stedsans. Hun bringer en skulpturel kvalitet til sine bygninger og insisterer på, at arkitektur skal afspejle nutiden. Af og til tager hun bladet fra munden – også når det gælder andet end sit fag. Dorte Mandrup har i årevis haft stjernestatus på den skandinaviske arkitekturhimmel, og efterhånden er også den internationale arkitekturverden ved at få øjnene op for tegnestuen, der hører til i en baggård på Vesterbrogade. Men hvem er Dorte Mandrup? Hvad har formet hende? Hvordan går hun til sine projekter? Hvad er det, hun kan? Disse spørgsmål har været udgangspunktet for Louisiana Channel, der har en særlig tilgang til deres karakteristiske portrætfilm, hvor det er kunstneren selv, der sætter ord på det hele.
Marc-Christoph Wagner + Simon Weyhe, 2021 / dansk m. eng. tekst / 78 min.
Vi viser filmen 3 gange under festivalen:
Til åbningsarrangement i Grand Teatret d. 6. oktober kl. 19.00. Visningen efterfølges af en samtale mellem arkitekt Dorte Mandrup og geolog Minik Rosing om forholdet til Grønland, til naturen og kulturen. Modereret af Anna Ingrisch. Herefter serverer festivalen et glas til gæsterne.
Andre events med Dorte Mandrup:
Grand Teater 6/10-2021 kl. 19.00
- Verdenspremiere på filmen ‘Another Kind of Knowledge’
Louisiana 10/10-2021
- Kl. 11.30 - 12.30: Rumlig feministisk slægtsforskning
- Kl. 12.35 - 13.05: Kønsbias i byrummet
- Kl. 13.30 - 15.25: Far from Heaven
- Kl. 15.40 - 16.35: Kvinder i dansk arkitektur
- Kl. 16.40 - 18.00: Dorte Mandrup 'Another Kind of Knowledge'
Cinemateket 17/10-2021
Kom med når vi stiller skarpt på den afrikanske mega-by Luanda og inviterer til Danmarkspremiere på Geração 80’s prisvindende film ‘Air Conditioner’, efterfulgt af bar og dj-set.
Da air conditioners i den angolanske hovedstad Luanda på mystisk vis begynder at falde én efter én, tager filmens protagonister Matacedo og Zezinha på en mission for at fikse chefens air conditioner ved udgangen af dagen. Denne mission leder dem til Kota Minos elforsyningsbutik, hvor han i al hemmelighed er i gang med at bygge en kompleks maskine, der genskaber hukommelser. ‘Air Conditioner’ er en rejse gennem mystik og virkelighed, en kritik af sociale klasser og et portræt af, hvordan vi lever sammen i vertikale håb, i hjertet af en by, der både er fortid-nutid-fremtid.
Forud for filmvisningen vil arkitekt og ph.d.-stipendiat Margarida Waco tegne et portræt af den afrikanske megaby, byens kulturhistoriske lag og udviklingsparadigmer. Visningen efterfølges af drinks fra Soulitate Chaibar og musik leveret af dj-kollektivet Urban Connection.
Arrangementet er gratis, tilmeld dig her.
Fradique / Geração 80 / 2020 / 72 min.
Det 3. Rum, Jægergårdsgade 154, Aarhus
Musikledsaget collage af gennemkomponerede klip fra alle tænkelige afkroge af Jorden, der viser dens skønhed og dens hæslighed i kontraster, der gør ord overflødige.
Filmen er Ron Fricke’s første og ses som opfølgeren på Godfrey Reggios lignende non-verbale klassiker Koyaanisqatsi, som Fricke var fotograf på. Filmen er filmet over 14 måneder på 152 lokationer fordelt over 24 lande på 6 kontinenter og viser gennem en collage af smukt komponerede billeder jordklodens tilstand på godt og ondt. I 2013 kom Fricke med opfølgeren Samsara, der viser en endnu mørkere udgave af jordens tilstand. Filmen er udvalgt af dette års gæstekurator, arkitekt og filminstruktør Liam Young.
Filmen perspektiveres af visuel antropolog og initiativtager til Soulitate Chaibar Shubhdeep Singh Parwana.
Ron Fricke, 1992 / ingen dialog / 97 min.
Liam Young – “Manden, der designer vores fremtid”
Traditionen tro inviterer festivalen årligt en udvalgt gæst til at tilrettelægge et filmprogram af særlig betydning for personens liv og praksis. I år er stafetten gået til arkitekt og filminstruktør Liam Young, der arbejder i krydsfeltet mellem design, fiktion og fremtid. Han er medgrundlægger af ‘Tomorrow’s Thoughts Today’, en tænketank for urbane fremtider, der undersøger de lokale og globale implikationer ved nye teknologier og det endnu ukendte.
BBC har beskrevet Liam Young som “manden, der designer vores fremtid”, og hans visionære film og spekulative verdener er både ekstraordinære billeder af morgendagens tilstande og presserende undersøgelser af de enorme klima- og miljørelaterede spørgsmål, vi står over for i dag. Hans arbejde har bl.a. resulteret i filmen Planet City, som Liam Young viser og præsenterer på årets festival. Hans arbejder er repræsenteret i samlinger på MoMA, the Met, the Victoria and Albert Museum m.fl., og han har haft gæsteprofessorater på bl.a. Princeton University, MIT og Cambridge.
Udover hans egen film ‘Planet City’ viser vi også filmene ‘Baraka’, ‘Nausicaä’ og ‘Arrival’ - alle udvalgt af Liam Young. Tidligere gæstekuratorer på festivalen tæller folk som Bjarke Ingels x Martin de Thurah, Dorte Mandrup, Tatiana Bilbao, Niels Bjørn, Dan Stubbergaard x Henrik Vibskov, Anupama Kundoo.
Sygdom og sundhed har påvirket menneskers måde at indrette sig på gennem historien og ikke mindst fra det tidspunkt, hvor vi begynder at bygge og bosætte os i byer. Epidemier har formet byplanlægning, og god arkitektur har været afgørende for at fremme hygiejne, mental sundhed, arbejdsmiljø, trivsel og andre centrale elementer af sundhed.
Sammen med Københavns Universitets Sundhedsfakultet, vil vi til dette event undersøge hvordan arkitektur og sundhed hænger sammen.
Instruktør: Torben Kjelstrup, Nanna Rebekka
'Star Houses' (18 minutter) følger en gruppe arkitekter i processen med at udvikle prototypen på et malaria-sikkert hus i Tanzania, designet i samarbejde med det lokale fællesskab i et innovativt forsøg på at sikre sundheden for millioner af mennesker i landene syd for Sahara. Med inspiration fra asiatisk byggestil udvikler arkitekterne en helt ny type bæredygtige hjem, der både tager hensyn til faktorer som luftfugtighed og den lokale tilgængelighed af byggematerialer - men frem for alt til den menneskelige velvære. Enkle, men gode idéer, som vi ser tage form og blive til kreative løsninger på noget, der alt for længe har været et problem.
Før filmen vil Arkitekt Runa Johannessen redegøre for den historiske sammenhæng mellem arkitektur og sundhed, Herefter vil Runa Johannessen, dekan for Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Jakob Brandtberg Knudsen og professor i global sundhed, Flemming Konradsen, diskutere hvordan vi kan tilgodese sundhed i fremtidens arkitektur. Moderator: Kristoffer Weiss
Medvirkende
Jakob Knudsen, Lorenz von Seidlein
Arrangementet er en del af festivalens større fokus på 'sundhed og arkitektur' i år, som udfoldes under festivalen i oktober og på vores Journal.