Et nyt lovforslag, fremsat af arkitekt Sinus Lynge, grundlægger af Effekt, skal sikre, at byggeriet i Danmark bidrager til opfyldelsen af Paris-aftalens mål om at begrænse global opvarmning til 1,5 grader. Forslaget stilles i kontekst af det seneste års intensiverede diskussion om et differentieret CO₂-loft for byggeriet, som en del af initiativet Reduction Roadmap, der også er grundlagt af tegnestuen Effekt. Loven pålægger byggeprojekter at reducere CO₂-udledning i overensstemmelse med fastsatte grænseværdier eller kompensere 1:1 for overskridende udledning gennem skovrejsning og naturbaserede løsninger. Loven dækker alle nye byggerier og renoveringer. Projekter, der overskrider CO₂-loftet, skal betale til en statslig fond, der støtter CO₂-lagring og biodiversitet. Lovens mål er at sikre en bæredygtig fremtid for dansk byggeri.
Forslag til lov om byggeriets CO₂-udledning og lagring gennem skovrejsning
1. Formål
Formålet med denne lov er at sikre, at byggeriet i Danmark bidrager til overholdelsen af Paris-aftalens mål om begrænsning af global opvarmning som følge af forhøjede CO₂-koncentrationer i atmosfæren. Dette skal ske ved, at:
- Byggeriet reducerer sin CO₂-udledning i overensstemmelse med de fastsatte grænseværdier i Paris-aftalen, eller
- Kompenserer 1:1 for overskridende CO₂-udledning ved lagring gennem skovrejsning eller andre naturbaserede løsninger.
2. Anvendelsesområde
Loven er et tillæg til National Strategi for Bæredygtigt Byggeri med gældende grænseværdier og gælder for alle nye byggeprojekter og renoveringer i Danmark, herunder private, kommercielle og offentlige byggerier.
3. Overholdelse af CO₂-grænseværdier
Byggeprojekter skal overholde de maksimale CO₂-udledningsgrænser i overensstemmelse med Paris-aftalen, herunder målet om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, som Danmark har tilsluttet sig.
4. Sanktioner ved overskridelse af grænseværdier
- Byggeprojekter, der ikke overholder de fastsatte CO₂-grænseværdier, skal kompensere ved at betale for lagring af den overskydende CO₂-udledning.
- Kompensationen skal 1:1 dække lagring af den overskydende CO₂, således at hvert ton CO₂, der overskrider grænseværdierne, lagres gennem skovrejsning eller tilsvarende naturbaserede løsninger.
- Betaling for kompensation sker til den statslige Naturfond for Skovrejsning og CO₂-lagring, baseret på markedsprisen for CO₂-lagring.
5. Naturfonden for Skovrejsning og CO₂-lagring
- Der oprettes en statslig fond, kaldet Naturfonden for Skovrejsning og CO₂-lagring, som har til formål at finansiere projekter, der bidrager til langsigtet binding af CO₂ gennem skovrejsning, genopretning af vådområder og andre naturbaserede løsninger.
- Midler indbetalt til fonden skal udelukkende anvendes til CO₂-lagring og fremme af biodiversitet gennem naturgenopretning.
6. Naturfonden for Skovrejsning og CO₂-lagring
- Bygherrer og entreprenører har ansvar for at dokumentere, at byggeriet overholder CO₂-grænseværdierne, både under projektering, opførelse og ved ibrugtagning samt til at indbetale evt. kompensation i forbindelse med indhentning af ibrugtagningstilladelse.
- Dokumentation skal indsendes til den relevante kommune, der kan pålægge kompensationens for byggeprojektets miljøpåvirkning for Naturfond for Skovrejsning og CO₂-lagring.
7. Ikrafttrædelse
Loven træder i kraft den 01.01.2025 som tillæg til Aftale om National Strategi for Bæredygtigt Byggeri med de vedtagne CO₂eq-grænseværdier for bygningers klimapåvirkning som loft for udledning og med Reduction Roadmap’s beregning af grænseværdier i Parisaftalens 1,5 graders scenarie som de gældende grænseværdier for Parisaftalen.