Anders Lendager foreslår et markant skift i byggebranchen med det innovative koncept materialeejerskab; en lov, der pålægger materialeproducenter at tage ansvar for deres produkter fra vugge til grav. I praksis betyder det, at virksomheder ikke blot producerer og sælger byggematerialer, men også sikrer, at disse materialer kan genanvendes eller behandles miljømæssigt forsvarligt ved livscyklus' ende. Producenterne skal udvikle og godkende cirkulære end-of-life-løsninger, der reducerer affald og mindsker CO2-aftrykket fra byggesektoren, som er en af de største kilder til klimabelastning i Danmark.
Anders Lendagers forslag udspringer af tegnestuen Lendager Groups mangeårige erfaring med bæredygtigt byggeri i et system, der ofte er alt for fokuseret på traditionelle byggematerialer, og hvor det kan være vanskeligt at få godkendt og implementeret mere bæredygtige alternativer. Ved at pålægge producenter materialeejerskab, tvinges de til at overveje hele materialets livscyklus, hvilket skaber et nødvendigt incitament for at udvikle og bruge mere bæredygtige løsninger. Dette kunne potentielt revolutionere byggebranchen ved at fremme en cirkulær økonomi, hvor ressourcerne udnyttes mere effektivt, og hvor affaldsmængden minimeres.
Der er dog flere spørgsmål, som bør undersøges nærmere. Hvordan vil materialeejerskab eksempelvis påvirke omkostningerne for producenterne, især mindre virksomheder? Hvordan skal den nødvendige infrastruktur til genanvendelse etableres og finansieres? Kan kravene til cirkulære løsninger forlænge byggeprojekters tidsrammer eller øge omkostningerne? Og hvordan sikrer vi, at genanvendte materialer opfylder de nødvendige kvalitets- og sikkerhedsstandarder?
Kom forbi CAFx Projektrum på Halmtorvet 27 for at høre Anders Lendager præsentere sit forslag, og deltag i undersøgelsen af lovforslagets muligheder og udfordringer, ledet af Cirkularitet-Kommissionens ekspertpanel, som blandt andet omfatter Lars Autrup, direktør for Arkitektforeningen, og Frederik Waitz, direktør for certificeringer og teknisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri; En unik mulighed for at blive klogere på diskussionen om fremtidens forbindelser mellem formgivning og lovgivning i Danmark.
Bekendtgørelse om udvidet producentansvar for byggev
Kapitel 1
Anvendelsesområde
§ 1. Bekendtgørelsen finder anvendelse på byggevarer.
Stk. 2. Der skelnes mellem materialer og produkter bestående af ét råmateriale og sammensatte materialer og produkter.
Definitioner
§ 2. I denne bekendtgørelse forstås ved:
- Affald: Som defineret i bekendtgørelse om affald.
- Byggevare: Som defineret i byggevareforordningen.
- Genbrug og genanvendelse: Som defineret i affaldsbekendtgørelsen.
Kapitel 2
Producentregister
§ 3. Dansk Producentansvar fører som registeransvarlig et digitalt producentregister over følgende:
- Producenter, der markedsfører byggevarer.
- Repræsentanter for producenter af byggevarer.
- Kollektive ordninger for indsamling og oparbejdning af udtjente byggevarer.
Kapitel 3
Producenters og repræsentanters registrering i producentregistret
§ 4. Producenter og repræsentanter, der er beskrevet under §3 skal registrere sig i producentregisteret.
Kapitel 4
Pligter og rettigheder
§ 5. Virksomheder, som skal af med udtjente byggevarer har en ret, men ikke pligt til at aflevere det udtjente materiale til producenter af det pågældende materiale eller produkt. Omvendt har producenten en pligt, men ikke ret til at modtage sine udtjente produkter, samt sørge for recirkulering af disse.
§ 6. Virksomheder, der modtager eller behandler udtjente byggematerialer skal som udgangspunkt altid genbruge eller oparbejde materialerne og må kun i særlige, begrundede tilfælde genanvende materialer eksempelvis gennem nedknusning. Deponi eller nyttiggørelse gennem forbrænding er ikke tilladt.
§ 7. Byggevarer bestående af ét materiale skal genbruges eller oparbejdes uden undtagelse.
§ 8. Byggevarer bestående af sammensatte materialer skal genbruges eller oparbejdes og kan kun genanvendes i særligt begrundede tilfælde.
Stk. 2. Genanvendes sammensatte materialer, betales et gebyr ved salgstidspunktet for produktet baseret på den miljømæssige belastning ved genanvendelsesprocessen.
§ 9. Processer for genbrug og genanvendelse skal godkendes af Producentansvarsregisteret og dokumenteres ved livscyklusanalyse og procesbeskrivelse fremsendt af den ansøgende producent, repræsentant eller kollektive ordning, inden produktet kan markedsføres eller sælges.