Hvordan understøtter arkitektur og byplanlægning omsorg indenfor folkesundheden. Og hvordan påvirker sygdomme vores syn på, hvordan vi indretter og bruger vores byggede miljø?
Disse spørgsmål ser vi nærmere på i denne podcast, som er et uddrag af fire oplæg fra seminaret 'Afsmitning: Den sunde bolig - mellem forskning og praksis' om lægevidenskaben og arkitekturens gensidige afsmitninger og afhængighedsforhold.
Arrangementet fandt sted under Copenhagen Architecture Festival 2021, og havde til formål at betragte det overordnede tema ’Omsorgens Landskaber’ fra et sundhedsperspektiv. Hør Claus Bech-Danielsen fra Aalborg Universitet fortælle om tidligere sundhedskrisers aftryk på vores byggede miljø, og hvordan sundheden i boligen har udviklet sig siden, at koleraepidemien hærgede København i 1850’erne. Derudover fortæller Runa Johannessen og Thomas Chevalier Bøjstrup fra Det Kongelige Akademi om hhv. moderne fødestuer i Danmark og malariabekæmpelse i Tanzania, mens Jørgen Søndermark fra Realdania By og Byg fortæller om, hvad en sund bolig vil sige i dag, og hvordan arkitektur kan være med til at redde liv.
De medvirkende er Claus Bech-Danielsen, cand.arch, professor, AAU – Institut for Byggeri, By og Miljø og leder af Center For Boligforskning, Runa Johannesen, cand.arch, ph.d. og adjunkt, Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Teknologi Thomas Chevalier Bøjstrup, cand.arch., ph.d.studerende, Det Kongelige Akademi og Jørgen Søndermark, cand.arch og B.Sc. (Eng.), projektleder, Realdania By & Byg. Debatten blev modereret af Natalie Mossin, cand.arch, Institutleder, Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Teknologi.
Podcasten er optaget i forelæsningssalen på Medicinsk Museion i forbindelse med udstillingen ‘Corona bliver også historie en dag’.
Denne artikel er en del af temaet ’Sundhed og Arkitektur’, som behandler lægevidenskaben og arkitekturens gensidige påvirkninger. Læs mere om temaet og CAFx’ øvrige fokusområder indenfor ’Omsorgens Landskaber’ her.