Filmene vises med introduktion.
XXXIII Biennale Internazionale d'Arte Venezia (1966)
Instruktør: Jef Cornelis
I den humoristiske reportage fra en af verdens største og ældste kunstbegivenheder, Venedig Biennale, følger Jef Cornelis og hans team de officielle åbningsdage for udstillingen og de nationale pavilloner, hvor kun pressen og VIPs har adgang. Filmen portrætterer både de udstillende og besøgende i alt deres virvar gennem udstillingshallerne og pavillonerne. “Rumour has it that everything is decided at that very moment,” og “Indeed the crisis continues, but the show must go on” kommenterer speakeren.
Belgien, 1966
Kendes ikke, 24 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år
Documenta 4
Instruktør: Jef Cornelis
Documenta – med lille d – er navnet på en hæderkronet udstilling af moderne kunst og samtidskunst, der finder sted hvert femte år i den tyske by Kassel.
Da documenta 4 finder sted i 1968, står den internationale kunstverden i en autoritetskrise. Arnold Bode, documentas kunstneriske medstifter og kunstnerisk leder, ser kritisk på tidens forandringer, og alligevel bliver documenta 4 uundgåeligt fyldt med kontroverser, generationskonflikter og debatter. Det politiserede samfund i de sene 1960’er manifesterer sig tydeligt i Kassel – røde flag og menneskemængder, der synger politiske sange, overdøver åbningstalerne.
Den visionære tv-formidler Jef Cornelis anvender et konceptuelt greb i sit portræt af begivenheden: Han og hans reporter stiller sig uvidende på sidelinjen og stiller spørgsmål til de forskellige spillere: Kuratorer, kunstnere, gallerister og besøgende. Og med et begrænset kommentarspor udfordrer Cornelis her seeren til selv at bedømme.
Belgien, 1968
Kendes ikke, 54 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år
Documenta 5
Instruktør: Jef Cornelis
Documenta 5 i 1972 betragtes i dag som et epokegørende skift i documentas historie.
Udstillingen bliver for første gang egenhændigt styret af en kurator, der fastsætter en tematisk ramme for den udvalgte kunst. Det var den schweiziske kurator Harald Szeemann, der her satte fokus på forholdet mellem billede og virkelighed under titlen ’Questioning reality – pictural worlds today’.
I en tid, hvor massemedier fik større og større betydning, satte Szeemann sig for at undersøge kunstens forhold til visuelle udtryksformer sat i relation til virkeligheden.
Filmen giver indsigt i tidens trends såsom hyperrealisme, konceptkunst og kitsch, men også hele fænomenet ’documenta’, hypen omkring udstillingen, og disputten om kuratorens rolle.
Belgien, 1972
Kendes ikke, 53 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år