Nogle gange kan historien næsten være mere forunderlig end high-tech fremtidsscenarier som modbillede til nutidens hverdagsliv. Det kan man få bekræftet denne aften, hvor lokalhistorikeren Thomas Warburg tager dig med på en sælsom tidsrejse til det historiske Kødbyen og omegn, der var engang. Ud over filmklip med cirkus, hestehandel og høstakning på Halmtorvet vises to kortfilm, der hver især dokumenterer vigtige kapitler i områdets historie.
H. Andersens 'Kødbyen' fra 1936 skildrer, hvordan der hver dag ankommer skibe, tog og biler med en stor mængde både levende og slagtede dyr til Kødbyen: ca. 120.000 okser, 190.000 kalve, 57.000 får, 350.000 svin og 11.000 heste årligt - i alt ca. 60 mio. kg. kød. Der er dyrlægekontrol for mund- og klovsyge straks ved ankomsten. Herefter slagtes dyrene, flås, skæres op og hænges til afkøling. Vi ser kreaturer, kalve, får og grise blive gennet ind i slagtehallen og hele processen dér. Også rensning af maver, tarme og hoveder. De fleste kreaturer kommer dog til Kødbyen på en kødkrog, og man ser salgshallen, hvor der handles med håndslag. Under jorden ligger hele det tekniske set-up for varme, kulde og elforsyning i km-lange tunneler.
Mis ikke Nils Vests film om en marxistisk byggelegeplads på Vesterbro, skabt af lokale beboere i 1970erne. I en nedslidt del af Vesterbro etablerede lokale på eget initiativ en anderledes institution for kvarterets børn: byggelegepladsen 'Hudegrunden', opkaldt efter en nedlagt oplagsplads for huder fra slagtede dyr i Kødbyen. Det vakte stor opsigt, da man til den nye institution søgte efter en pædagog med en marxistisk livsindstilling. Filmen fortæller om oprettelsen og det daglige arbejde i begyndelsen af 1970'erne. Hudegrunden på Vesterbro blev også et værested i en dengang slummet del af København.
Kødbyen / H. Andersen/ 1936 / uden tale / 28'
Hudegrunden / Nils Vest / 1974 / dansk / 25'
Desuden korte historiske filmklip fra DFIs database Danmark på Film.
Som medlem af CAFx Community får du rabat på billetprisen.