Først former vi bygningerne, så former de os. Men hvad ligger der bag selve udformningen af arkitekturen? Kan en skarp sans for stedet og lokalsamfundets behov kombineres med de økonomiske mål og krav hos private ejendomsudviklere? Hvordan skabes der rum til det organiske, det langsommelige og det menneskelige?
Ønsket om at skabe ”levende og bæredygtige byområder” står højt på mange udviklere og kommuners agenda. Men hvad indebærer det egentlig, og i hvor høj grad bakker praksisser, processer, regler og love op om den målsætning? Hvordan opleves udviklingen hos udviklerne selv? Og hvad behøver en næringsdrivende for at kunne drive sin forretning og samtidig medvirke til at skabe et meningsfuldt byliv?
Hvad skal der til for at gøre stedsans til et pejlemærke i ejendoms- og byudvikling? Hvordan former man de bedste rammer ikke bare for boliger og hjem i konkret betydning, men også for at byen som helhed kan bidrage til, at vi kan finde hjem?
Mød Jens Stausholm, indehaver af det private udviklingsselskab Stadt, Katherine Ines, skrædder og indehaver af skrædderiet ’Dress by Ines’ og Lars Bramsen, projektudvikler i PensionDanmark, i en samtale om stedsans og byudvikling.
Om 'Hvordan kommer vi hjem?'
Stedsans handler om evnen til at kunne navigere, orientere sig og finde vej hjem. Det handler også om viljen til at sanse og forstå stedets rødder, dets egenskaber, dets potentialer.
I samarbejde med The Empty Square vil vi gennem samtalerækken ’Hvordan finder vi hjem’ reflektere over vores stedsans i en tid, hvor byens hastige udvikling truer den rumlige fordybelse. Har vi mistet fornemmelsen for et sted? Har vi glemt, hvordan vi skaber tilknytning gennem vores hjem og vores omgivelser? Vi kredser os ind på spørgsmålene via en række meget forskellige samtaler, der kigger nærmere på de kredsløb, relationer og fællesskaber, der skal til for at kultivere en unik fornemmelse af sted.
Disse veje leder os fra køkkenet ind i ejendomsudviklingens værksted og ud til de fjerneste egne af civilisationen, hvor et lille lokalsamfund har formået at redefinere opfattelsen af urbanitet. Fælles for samtalerne er fænomenet stedsans og spørgsmålene: Hvor kom vi fra? Hvor skal vi hen? Og hvordan kommer vi hjem?
Arrangementer:
4. juni kl. 10.30 Den sultne by – Samtale med Carolyn Steel på Heartland Festival
8. juni kl. 17.00 Den åndelige by – Byen som fælles hjem, Halmtorvet 27
15. juni kl. 17.00 Den økonomiske by – Stedsans i byens udvikling, Halmtorvet 27
21. juni kl. 17.00 Den lille by – urbanisering i udkanten, Halmtorvet 27
Samtalerækken er støttet af Statens Kunstfond.