VELFÆRDSKABARETER: UROLIGE HJERTE + TROE OG AGTSOM

TEMA

Monday 05/10 2020
Kl. 20:00 Cinemateket

Addresse
Gothersgade 55

Share Event

Film screening and artist talk: Flamboyant welfare cabarets about the rise and fall of the national rail system and the postal service

“Syngespil om et velfærdssamfund i forandring” – sådan beskriver billedkunstner Kirsten Astrup (f. 1983) selv sine to storstilede filmkabareter med titlerne Troe og Agtsom (2017) og Urolige hjerte (2018). De er begge forførende og foruroligende fortællinger om afviklingen af velfærdsdanmark.

Duoen Kirsten Astrup og Maria Bordorff har de seneste tre år arbejdet sammen og skabt det, de kalder filmkabareter, der på en og samme tid er både poetiske og politiske. Deres værker emmer af flamboyance og dekadence, humor og alvor. De blander genrer og udtryk og bruger musik og queerede manifestationer til at tage samfundspolitiske temaer op om velfærdssamfundets deroute og et dertilhørende tab af kollektive værdier.

Under årets tema ‘Velfærdsbyen under forandring’ inviterer Copenhagen Architecture Festival på dobbelt filmvisning af Astrup & Bordorffs værker og artist talk.

DSB OG VELFÆRD FOR HVEM?
Om ‘Urolige hjerte’:
Urolige hjerte blander fortid, nutid og fremtid i ni tableauer om De Danske Statsbaner.
Filmen er opkaldt efter Johannes Buchholtz’ roman fra 1919 om en ung jernbaneassistent med store drømme. I værkets version af Hygge-Danmark er der skruet op for make-up og parykker, og en hel del drag-queens lyser op i scenerne. Det traditionelle nationalromantiske udgangspunkt for fællesskabet udfordres, og spørger om, hvordan man tænker fællesskab og velfærd i en globaliseret verden.
“Liv, ære og velfærd” lyder omkvædet i én af filmens mange ørehængende sange, som Astrup selv komponerer med tekster af samarbejdspartneren Maria Bordorff (f. 1988). Engang en fast vending i dansk arbejdsret betød dette, at man som lønmodtager havde ret og pligt til at nedlægge arbejdet, hvis man var truet på sit liv, sin ære eller sin velfærd. I dag er formuleringen ændret til “Sikkerhed og sundhed”. En ændring, der tydeligt fortæller om en arbejdskultur og et menneskesyn, der har skiftet spor. Men for hvem? Og hvorhen?

AFVIKLINGEN AF DET KGL DANSKE POSTVÆSEN
Om ‘Troe og Agtsom’
Troe og Agtsom er Astrups afgangsværk fra Det Kgl. Danske Kunstakademi og henter sin titel fra Det Kongelige Danske Postvæsens motto tilbage fra enevældens tid. Filmen udspiller sig i den nedlagte centralpostbygning i København fra 1912, der nu til foråret 2020 symptomatisk åbner som luksushotel. Vi følger et flamboyant medarbejderkorps i drag make-up og røde postuniformer, hvis syngende og dansende fællesskab – tilsat dramatisk selvindsigt og papmaché- instrumenter – bliver et sindsbillede på identitetsforhandling, arbejdsmarkedets vilkår og et Post Danmark på sammenbruddets rand.

Mere om Astrup & Bordorff, Urolige Hjerte og velfærdstemaet her:
www.astrup-bordorff.com