OSCAR NIEMEYER: LIFE IS A BREATH OF AIR

TEMA

Sunday 04/10 2020
Kl. 10:00 Cafébiografen

Addresse
Amfipladsen 13

Share Event

Film: Arkitektportræt af den absolutte hovedfigur i arkitekturens modernisme og hans spektakulære og smukke byggerier i Brasilien

Brasilianske Oscar Niemeyer er kendt for at bringe den blødt kurvede linje tilbage i moderne arkitektur og for sit bidrag som byplanlægger og arkitekt til den brasilianske hovedstad Brasilia med store offentlige bygninger udformet som skulpturelle monumenter. Med hans egne ord: “Jeg er ikke tiltrukket af rette vinkler eller lige linjer – de er strenge og ubøjelige og menneskeskabte. Jeg er tiltrukket af fritløbende, buede, sanselige kurver. Kurverne i mit hjemlands bjerge, i dets knudrede floder, i havets bølger og i den elskedes krop. Kurver udgør hele universet; det er Einsteins krumme univers.”

I denne dokumentar, lavet i anledning i Niemeyers hundrede års fødselsdag – han døde i 2012, en uge før han ville være blevet 105 år – fortæller arkitekten selv om sit lange liv, sine inspirationskilder, sine drømme om et retfærdigt Brasilien, og de måder, han forsøgte at bidrage til fællesskabet med sine grænsesøgende offentlige byggerier. Han ville bringe skønhed til folket, fordi alle fortjener at opleve glæden ved den smukke form. Som ateist og socialist forlod han under militærkuppet i 1964 sit land og levede i eksil i Paris, på Cuba og i Sovjetunionen frem til 1985, hvor han vendte tilbage til sit Brasilien. Niemeyer var på alle måder anti-konform, socialt engageret, spontan i sit arbejde, en bohême hvis credo var ‘livet varer et minut – så lad os more os!’.

Men også rasende produktiv og dedikeret til sit fag: Ved sin død efterlod han sig omkring 600 realiserede bygninger og en arkitektonisk arv, der har haft enorm indflydelse på kreativ brug af beton i byggeri de sidste 50 år.

Introduktion ved festivalleder Mira Erik.