LAST TRAIN HOME

TEMA

Saturday 10/10 2020
Kl. 19:00 Cinemateket

Addresse
Gothersgade 55

Share Event

Når den globale økonomi trækker en familie geografisk fra hinanden.

Den største migration i menneskehedens historie har hverken med Syrienkrig eller klimakatastrofe at gøre. Den er, at 250 millioner kinesere har forladt deres hjem i provinsernes landsbyer for at udgøre arbejdskraft i storbyerne. Børnene efterlades hos bedsteforældrene i landsbyen og vokser op med afsavn, mens forældrene slider sig op i jobs langt borte i håb om måske om tyve år at have sparet sammen til et hus hjemme i landsbyen.

 Lixin Fans fantastisk rørende og visuelt smukke dokumentarfilm skildrer en familie over nogle år, hvor teenagedatteren begynder at reagere på kun at se mor og far en gang om året, når de er hjemme til nytår.

 Filmen introduceres af urbanist og filminstruktør Niels Bjørn, der har valgt filmen for dens indsigtsfulde og medmenneskelig blik på de globale kræfters indvirkning på den enkeltes liv.

Tak til S.C. van Fonden for støtte til vores Kina-serie

Sprog: Mandarin

Undertekster / subtitles: Engelsk

Titel: Last Train Home

Instruktør: Lixin Fan

Produktionsland: Canada / Kina

Produktionsår: 2009

Spilletid: 85 min.

Tema:

Urbanist og Kina-kender Niels Bjørn, der introducerer festivalens Kina-program, fortæller:

Jeg tilstår: Jeg er Kinanørd. Det begyndte med en interesse for kinesiske film i 1990erne, da jeg læste filmvidenskab. Siden blev jeg optaget af de kinesiske storbyer, som jeg så skildret i filmene. Filmene fortryllede mig med urbane landskaber, jeg aldrig havde set lignende i virkeligheden.

Jeg begyndte at rejse til Kina for selv at undersøge byerne. Over nogle år samlede jeg materiale til en bog og en udstilling om Livet i Kinas kæmpebyer.

I dag arbejder jeg med byudvikling og bruger tit billeder og film af Kinas storbyer til at forstå noget, som sker alle steder. For mig er Kinas urbane transformation nemlig som et kæmpestort, forvrænget spejl, hvori vi kan se afarter af nogle af verdenssamfundets vildeste tendenser. Migrationen fra land til by i Kina er den største migration i menneskehedens historie. Alene det bør være grund nok til at interessere sig for Kinas byer. Hvad er det for nogle liv, som leves, og som er mulige at leve i byerne og på landet i en nation, som stadig styres af kommunistpartiet, og hvor mennesker nok får frihed til at tjene penge, men stadig risikerer fængsel – eller som uyghurfolket i Xinjiangprovinsen – risikerer arbejds- og indoktrineringslejr uden at have gjort noget galt?

Når nu vi ikke kan rejse, kan vi heldigvis nærme os det store og komplekse land gennem filmkunsten.