GRØNNE IDEALBYER: BLANGSTEDGÅRD

TEMA

Saturday 03/10 2020
Kl. 14:00 Blangstedgård

Addresse
Mødested: Store Torv ved kiosken

Share Event

Byvandring gennem Odenses excentriske, postmoderne haveby. Opstået ved byggeudstillingen i 1988.

Hvorfor bygger man en flad og kulørt bydel ude i skoven? Odense by gjorde det i 1988 for at markere 1000-året for sin grundlæggelse med en utraditionel bygge- og boligudstilling. Formålet var at vise, hvad datidens danske arkitekter kunne præstere inden for boligbyggeri og resultatet blev, at byen forærede sig selv en af Danmarks mest excentriske bydele i gave. På kun ti måneder opførte 20 forskellige bygherrer omkring 600 boliger, der skulle indgå i Lundgaard & Tranbergs vindende bebyggelsesplan, der forgrener sig i et mønster som et træ. Omkring 130.000 besøgte udstillingen på kun seks uger i 1988.

Det er blandede bolsjer, men Blangstedgård står i dag som et af de største monumenter for postmodernismen i Danmark og tiltrækker ikke så få internationale arkitekturturister. På byvandringen kan man opleve, hvordan de forskellige arkitekter har arbejdet med det postmoderne formsprog: Der er farver, kviste, karnapper, udvendige trapper, søjler, buer, gavle og andre både historiske og regionale citater. Husene varierer fra enfamiliehuse over længer til åbne karreer; som reaktion mod ghettoer og højhuse byggede man i stedet lavt, varieret og med blandede boformer. Mange af 1980’ernes førende arkitekter har bygget her: Foruden Boje Lundgaard og Lene Tranberg også Vandkunsten, Nielsen, Nielsen & Nielsen (3XN) og Schmidt, Hammer & Lassen. Særlig berømt er Poul Ingemanns på én gang manierede og forenklede neoklassicisme i de tre bygninger, Baptisteriet, Længehuset og Portbygningen.

Rundvisningen ledes af Martin Søberg, arkitekturhistoriker med speciale dels i arkitekturens repræsentationsformer og poetik, særligt i det 20. og 21. århundrede, dels i moderne arkitektur med fokus på forholdet mellem værk og idé og af lokalhistoriker Anders W. Berthelsen, som selv er bosat i kvarteret og har skrevet bøger om adskillige Odensebydele, herunder Blangstedgård.

Tilmelding er nødvendig. Billetlinket kan findes på denne side.