BARBICANIA

TEMA

Friday 02/10 2020
Kl. 21:00 Cafe biografen

Addresse
Amfipladsen 13

Share Event

Intim og livlig kortlægning af the Barbican, Londons brutalistiske mesterværk, som har udviklet sig fra provokerende og nedrivningstruet til hipt ikon for gentrificeringen.

BARBICANIA er et bygningsportræt udformet som en videodagbog, der over en måned minutiøst dykker ned i hverdagslivet omkring ‘the Barbican’ i det centrale London – fra de øverste etager af tårnene til de underjordiske niveauer i kulturinstitutionen. Filmen præsenterer bygningskomplekset som en mosaik af personligheder, livsstil, arkitektur, kultur – og hybrider derimellem. Bygget efter en plan af arkitekterne Chamberlin, Powell og Bon, og indviet i 1982 som ‘et af den moderne tids vidundere’ blev bygningen berømt for sin bombastiske og monumentale arkitektur, men også for beboelsestårnenes highwalks, områdets totale adskillelse af biltrafik og fodgængere og for at rumme en fællesskabsdrevet botanisk have, to symfoniorkestre, et nationalbibliotek og en skuespillerskole side om side med boliger. Det er en ekstrem bygning og den har både været skræmme- og forbillede for udviklingen af andre store kulturcentre i verdens storbyer.

Bag dokumentarfilmen står Ila Bêka & Louise Lemoine: kultfigurer i arkitekturverdenen efter 15 års arbejde med at lave uventede og jordnært-sansende skildringer af urbane landskaber, bygninger og de mennesker der bebor dem. Deres samlede filmværker blev i 2016 optaget i den permanente samling hos Museum of Modern Art (MoMA). Lokalt får filmen uundgåeligt en til at tænke saftige tanker om Odenses eget stykke brutalistiske arkitektur, Postcentralen, som nu har stået delvist tom siden 2015, afventende sin skæbne: Nedrivning eller mulighed? Ligeledes gør man sig lige så uundgåeligt sine tanker om det nybyggede Odeon og visionerne om her at bygge sig til planlagte synergieffekter i dette store kultur- og multihus. BARBICANIA, Ila Bêka & Louise Lemoine, 2014, 92 min., engelsk uden undertekster.

Introduktion ved festivalleder Pil Lindgreen