Stk. 1
Lovforslaget om bevaringspligt skal sikre, at der prioriteres eksisterende strukturer og materialer i byggebranchen i Danmark.
Stk. 2
Der er hermed krav om bevaring frem for nedrivning. Loven omfatter krav til vedligehold, renovering, reparation, transformation samt genbrug på matriklen, hvis der skal foretages delvis nedrivning og transformation. Der vil være begrænsninger på afstand og volumen af materialer, der må fjernes fra matriklen.
Stk. 3
Loven omfatter også krav til egnet anvendelse, hvilket betyder, at ejeren er forpligtet til at matche anvendelsen til bygningens og matriklens eksisterende fysiske begrænsninger samt Danmarks arealundersøgelser, der omfatter Natur 2030/2050. Dokumentation for anvendelsen vil være påkrævet ved ansøgning om nedrivnings- eller byggetilladelser.
Stk. 4
Loven om bevaringspligt har forrang over byggelovgivning, der hidtil definerer bebyggelsesprocenter mv. (Ellers skal de byggeretslige forhold i BR ændres til at sikre bevaringspligt)
* Loven skal understøttes med økonomiske incitamenter for bevaring og genbrug samt nemt udførlige systemer for lokalt genbrug, især cirkularitet på egen matrikel. Nye paragraffer til bygningsreglementet skal understøtte loven om bevaringspligt og krav til egnet anvendelse, momsfordeling, udgifter, aftaletekniske og logistiske processer. Udbuds- og licitationsregler skal ændres for at understøtte bevaringspligtloven, især for større offentligt finansierede projekter. Systemer og incitamenter skal sikre, at private boliger også opretholder bevaringspligt uden økonomisk byrde.
** Dispensationer for bevaringspligt gives primært, hvor bevarings og genbrug vil medføre skader på miljø, klima eller personer, eller hvor bevaring vil sikre Natur20230/2050 plan. Hvor nedrivningen tillades vil krav til genbrug af materialer stadig skulle opretholdes.