Seminar: Kunst i det offentlige rum

TEMA

Wednesday 10/4 2019
Kl. 13:00 Det Fynske Kunstakademi

EMNEORD

Addresse
Jernbanegade 13

Share Event

Art in public spaces. Who makes the decisions about what we put on our shared walls?

Det offentlige rum er vores allesammens stue, og det er svært at blive enige om, hvad der er smukt at hænge på “væggene” og skønt at sætte på “hylderne”.

Når det offentlige bygger nyt i Odense, skal 1,5% af den samlede anlægssum gå til kunstnerisk udsmykning og det har bragt byen op på en femteplads i danske kommuner, der bruger flest midler på kunst. Hvem får opgaverne og hvordan træffes beslutningerne? Paneldebat på Det Fynske kunstakademi modereret af tv-vært og arkitekt Sonja Stockmarr, kendt fra DR’s programmer ‘Drømmeboliger’ og ‘Vi bygger det væk’. I panelet sidder bl.a. repræsentanter for Kunstfondens billedkunstneriske indkøbsudvalg, rådgivere for kunstfonden, kunstnere og undervisere. Legitimiteten af overhovedet at have en officiel kulturpolitik vil også blive diskuteret.
Rektor ved Det Fynske Kunstakademi Lars Bent Petersen er vært og indleder med at tale om ‘Kunsten uden for den hvide kube”.
En lejlighed for byens udøvende kunstnere til at lære spillereglerne og måske hvordan de bøjes: hvordan du får fingre i en af byens store endnu udekorerede husgavle eller siloer; og på hvad der overhovedet kvalificerer kunst til at få ophold i det offentlige rum.

 

Sonja Stockmarr, tv-vært og arkitekt modererer samtalen.

 

Panelet er:

Lars Bent Petersen, billedkunster og rektor på Det Fynske Kunstakademi. Har primært beskæftiget sig med samtidskunst teoretisk og i praksis, i mere end 30 år. Har sideløbende arbejdet med billedkunstuddannelse på b. la Det Fynske Kunstakademi og Det kongelig Danske Kunstakademi i København som studieleder, underviser, prorektor og rektor siden 1999.

Kerstin Bergendal, arbejder som kunstner i krydsfeltet mellem en lyttende metode, en kritisk kunstnerisk læsning samt det langsomme indgreb, der over tid kan samle sig til en social intervention i den store skala.Kerstin Bergendal viser eksempler på projekter der hviler på dialog, og som sætter forskellige typer af kundskaber og erfaringer i et nyt spil. Projekter, der genererer en anden slags billeder – prototyper for strukturer og platforme, der i byens rum ville kunne fungere som de manglende bindeled.  

Lotte Lederballe Pedersen, mag. art. og ph.d. i kunsthistorie og arbejder som specialkonsulent i Slots- og Kulturstyrelsen, hvor hun varetager opgaver for Statens Kunstfond inden for feltet kunst i det offentlige rum. Lotte Lederballe Pedersen taler med udgangspunkt i hendes ph.d.-afhandling U/Skrevne regler: En undersøgelse af det kulturpolitiske fundament, de administrative rammer og den kunstfaglige legitimitet af kunstnerisk udsmykning under Kunstcirkulæret, som undersøger forbindelsen mellem de politiske, forvaltningsmæssige og kunstneriske aspekter af statsfinansierede udsmykningsprojekter i offentligt byggeri i Danmark.”

Sofie Thorsen, billedkunstner og lektor ved Det Fynske Kunstakademi. Derudover er hun medlem af udvalget for kunst i det offentlige rum i Niederösterreich, Publicart, et efterhånden 25-årigt projekt der har stået bag et stort antal værker i Wiens nærområde. Sofie Thorsen vil tale om egne erfaringer med kunst i det offentlige rum i Østrig og Tyskland, og om sit arbejde som medlem af ovennævnte udvalg.

Mikkel Larris, billedkunstner bosiddende i Odense. Har de sidste 5 år været medlem af billedkunstudvalget i Odense Kommune og har dermed været med til at udpege en del af de kunstnere der har stået for offentlige udsmykninger i Odense de seneste år. Er uddannet fra det Fynske Kunstakademi, er med til at drive udstillingsstedet M100 og udstiller mest med gruppen Qwerty.

Jørgen Kreiner-Møller, arkitekt maa og ekstern byggefaglig konsulent for Statens Kunstfond siden 1991.Taler om erfaringer som en slags fødselshjælper for langt over 100 realiserede kunstværker ud fra hans bog ”Fra kunstnerens værksted til det offentlige rum”.